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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  21/05/2015
Data da última atualização:  01/06/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PRAMIU, P. V.; RIZZI, R. L.; PRADO, N. V. do; COELHO, S. R. M.; BASSINELLO, P. Z.
Afiliação:  PGEAGRI; CCET; ESALQ; PGEAGRI; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF.
Título:  Numerical modeling of chickpea (Cicer arietinum) hydration: The effects of temperature and low pressure.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Engineering, Apr., 2015. Preprint.
ISSN:  0260-8774
DOI:  dx.doi.org/10.1016/j. jfoodeng.2015.05.020
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Chickpea is a leguminous that can be consumed both fresh and baked, and must be hydrated in both cases. The objective of this study was to discuss mathematical and numerical models, and also experimentally evaluate the process of water uptake in chickpea (Cicer arietinum) under different temperatures and pressures, determining the diffusion coeffcient of water in the grains and the activation energy of the hydration process. The values for the diffusion coeffcient ranged from 7:38 x 10-¹¹ to 5:21 x 10-¹0 m²s-¹. The activation energy was determined at 36:040kJ mol-¹, the activation volume at -7:724 x 10³cm³ mol-¹ and the constant value was 2.185 x10-4. By comparing the experimental results with those obtained from the analytical solution of the theoretical model, there was a satisfactory fit of the model to the experimental data, and the hydration curves were plotted. A good adjustment of the numerical model, the model of Abu-Ghannam and the Peleg model was made to the experimental data. The Arrhenius-Eyring type equation was used to explain the dependency of the diffusion coeffcient with the temperature and pressure in the hydration process.
Palavras-Chave:  Grão-de-bico.
Thesagro:  Absorção de água; Cicer Arietinum; Modelo matemático.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF33396 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoHOLLAS, C. E.; CHINI, A.; ANTES, F. G.; PRADO, N. V. do; BORTOLI, M.; KUNZ, A. Modified Ludzack?Ettinger system role in efficient nitrogen removal from swine manure under high total suspended solids concentration. International Journal of Environmental Science and Technology, v. 16, p. 7715-7726, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSCHOENINGER, V.; COELHO, S. R. M.; BASSINELLO, P. Z.; PRADO, N. V. do; SOARES, T. Z. B.; SIQUEIRA, V. C. Adaptability of brazilian beans cultivars to industrial canning. Ciência Rural, v. 50, n. 9, e20200048, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPRAMIU, P. V.; RIZZI, R. L.; PRADO, N. V. do; COELHO, S. R. M.; BASSINELLO, P. Z. Numerical modeling of chickpea (Cicer arietinum) hydration: The effects of temperature and low pressure. Journal of Food Engineering, Apr., 2015. Preprint.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSILOCHI, R. M. H. Q.; COELHO, S. R. M.; BISCHOFF, T. Z.; CASSOL, F. D. R.; PRADO, N. V. do; BASSINELLO, P. Z. Nutritional technological characterization and secondary metabolites in stored carioca bean cultivars. African Journal of Agricultural Research, v. 11, n. 24, p. 2102-2111, June 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSCHOENINGER, V.; COELHO, S. R. M.; SILOCHI, R. M. H. Q.; BASSINELLO, P. Z.; BISCHOFF, T. Z.; PRADO, N. V. do. Potential of black and carioca beans to the canning and effects on their technological quality. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de alimentos e seu impacto no mundo em transformação. Campinas: UNICAMP, 2017. SLACA. Ref. 71330
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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